Mestskí poslanci chcú prehodnotiť činnosť združenia Lapanč

15.03.2012 Prešov

Prešov 15. marca (TASR) – Mestské zastupiteľstvo v Prešove má na najbližšom rokovaní rozhodnúť, kto bude zastupovať mesto v orgánoch združenia Lapanč. Združenie vzniklo na jeseň 2004 a vytvorili ho mestá Prešov a Veľký Šariš s cieľom vybudovať spoločný separačný dvor. Obe mestá už do projektu investovali finančné zdroje, zámer však stojí, pretože sa nepodarilo dohodnúť na trase prístupovej komunikácie.
Pred rokmi bol tento pozemok na území Veľkého Šariša zakomponovaný do koncepcie nakladania s odpadom, ktorý pripravila prešovská radnica. Podľa viceprimátora René Puchera sa mesto bude musieť v krátkom čase zaoberať tým, či má zmysel zostať členom a plniť zámer tohto združenia.
"Môj názor je taký, že to združenie nemá nejakú perspektívu a určite treba hľadať radšej nejaké iné riešenia. Je zbytočné tam míňať ďalšie peniaze vzhľadom k tomu, že tie investície, ktoré by s tým súviseli, my zrejme v najbližšej dobe mať nebudeme," uviedol pre média viceprimátor.
Predsedníčka poslaneckého klubu Smer-SD a nezávislí Svetlana Pavlovičová tvrdí, že za posledné dva roky nevidela relevantný posun v činnosti združenia. Zdôraznila, že čo sa týka pripravenosti územia, stále nie je vyriešená otázka prístupovej komunikácie v dĺžke vyše dva kilometre. Navyše pokiaľ nebude investor, je podľa nej v tejto chvíli toto územie nezaujímavé.
Je presvedčená, že zhodnocovanie komunálneho a biologicky rozložiteľného odpadu môže robiť akákoľvek firma, ktorá to bude vedieť zabezpečiť v súlade s pravidlami. Dôležité však je to, kto bude investorom, lebo mesto na to peniaze nemá.
"Dovolím si navrhnúť, máme priestory v priemyselnom parku IPZ, ktorý je náš a je voľný. Dnes sú technológie na zhodnocovanie tohto odpadu na vysokej úrovni. Prístupové komunikácie tam sú vyriešené. V podstate tento priestor vieme ponúknuť aj potenciálnemu investorovi," konštatovala Pavlovičová a dodala, že o takomto návrhu chcú diskutovať v zastupiteľstve.
Poslanec Stanislav Kahanec (KDH, SDKÚ-DS, SaS, Most-Híd) súhlasí s názorom, že investovanie do tohto združenia je pravdepodobne nerentabilné. Podľa neho však do prípravy tohto územia už mesto investovalo peniaze aj čas a nebolo by dobré zo združenia vystúpiť, pokiaľ radnica nebude mať predstavu, čo s odpadom.
"Podstatné je, aby Technické služby mesta Prešov a mesto mali jasné, ako budú ďalej postupovať v oblasti komplexného nakladania s odpadom," povedal Kahanec.
Čakať na vybudovanie obchvatu mesta, ktorý by relatívne dával možnosť pre výstavbu inej prístupovej komunikácie k spomínanému pozemku, podľa Kahanca môže trvať dlho a navyše aj tak je potrebná investícia.
 

Vyberte región

mark